Català       Castellano

      Inici          Productes          Receptes          Notícies          Localització          Contacte


        Us proposem un seguit de receptes per elaborar la carn dels nostres productes. Agraïm la col·laboració de Miquel Tutusaus, gran cuiner i gran amic.

 

ESTOFAT DE VEDELLA

 

Plat clàssic de la cuina i molt antic, avui dia és poc utilitzat perquè la gent està renyida amb el temps que s'ha de dedicar a la cuina tradicional de l'àvia, la cuina del "xup-xup".


1 ) Preparar una "bresa" amb pastanaga, ceba, alls i un tomàquet madur gran, tot tallat a daus no molt grossos i dues fulles de llorer senceres.
2 ) Esteneu en un recipient  els daus de carn i saleu.
3 ) Enfarinar la carn.
4 ) Posar un raig d'oli a una cassola  i escalfar a foc viu.
5 ) Posar la carn a la cassola i daurar-la (sempre a foc viu i remenant ).
6 ) Retirar la carn.
7 ) Al mateix oli, afegiu la bresa menys el tomàquet, i sofregir al punt.
8 ) Afegir un bon raig de conyac i deixar reduir.
9 ) Posar el tomàquet i deixar coure al punt.
10 ) Incorporar la carn i cobrir amb aigua (o millor amb caldo de carn o de pollastre), recordeu que existeix l'avecrem, que dóna molt bons resultats. Després cobrir amb aigua i quan comença a bullir afegir una o dues pastilles de sal màgica (avecrem).
11 ) Coure tapat i a foc suau ........XUP-XUP.
12) Al cap de 10 minuts hi podeu incorporar uns bolets, els que més us agradin, tant poden ser frescos com de llauna.
13 ) Tastar i corregir de sal, esperar que la carn estigui al punt... Serviu aquest plat amb un bon got de vi negre,  que sigui del país. Que vagi de gust i que us en pugueu llepar els dits.  

BON PROFIT!

 

FRICANDÓ

Plat típic de la cuina francesa, acollit a la cuina catalana però molt diferent al francès. Allà el fan amb tota la part de la tapa plana metjada i rostida, mentre que aquí normalment es fa amb la falda de la vedella tallada esbiaixadament o amb qualsevol altra part en què la carn que no sigui gaire tendra.


1 ) Posarem en remull un bon grapat de moixernons secs.
2 ) Salarem una mica la carn.
3 ) Enfarinem la carn (perquè al fregir-la no perdi aigua i no quedi seca, i la farina faci que se'ns lligui el suquet)
4 ) Picarem ceba ben fina i algun all.
5 ) Farem una picada amb alls, julivert, avellanes, ametlles i algun pinyó, i un carquinyoli o una galeta tipus Maria.
6 ) A una paella amb oli ben calent, fregirem a foc molt viu la carn, només que s'enrosseixi la farina, i l'anirem passant a una cassola.
7 ) Sofregirem la ceba i els alls que teníem reservats, afegirem un bon raig de conyac o de vi blanc.
8 ) Abocarem el sofregit sobre la carn.
9 ) Afegirem els moixernons i, molt important, l'aigua de remullar els bolets també. Acabarem de cobrir amb aigua o caldo.
10 ) Esperarem que bulli i ho posarem a foc suau; als 10 minuts hi afegirem la picada i corregirem de sal.
11 ) Quan la carn estigui ben tova, ja podem preparar la taula i el vi, per anar per feina ... Ah! Us cal un bon pa de pagès per sucar a la salsa.

BON PROFIT!

 

LES DELICIOSES MANDONGUILLES

Plat molt típic de la cuina catalana, col·loquialment anomenades "PILOTILLES".



  1. A la carn picada de vedella se li ha de barrejar la meitat del seu pes en carn de porc, o encara millor amb botifarra bona ben desfeta.
  2. Salem la carn al gust.
  3. Afegim a la barreja dos ous sencers per cada mig quilogram de carn.
  4. Picarem ben fi l'all i julivert i ho afegirem a la carn.
  5. Treballarem la mescla amb una forquilla i hi anirem afegint pa rallat fins que quedi una mescla consistent.
  6. Hi afegim una grapat de pinyons.
  7. Treballem una mica més la mescla i anem fent pilotilles a la mida que més ens agradi. Si voleu quedar com un Ferran Adrià, hi podeu posar al mig de la mandonguilla, en amassar-la, una ametlla o una avellana, o qualsevol sorpresa alimentària que us vingui de gust. Quedareu com uns senyors!
  8. Enfarinem les pilotilles i les fregim amb oli abundant i molt calent, fins que agafi un color daurat la farina, i les posarem en una cassola.
  9. Al mateix oli en què hem fregit les mandonguilles hi farem el sofregit. Cal treure'n una mica, només hi deixarem la quantitat necessària.
  10. Piquem finament una ceba grossa i uns alls i ho sofregim al punt. Quan agafi color la ceba, hi tirem un bon raig de conyac i ho deixem reduir.
  11. Afegirem, al sofregit, una llauneta de tomàquet fregit (si és de producció pròpia molt millor).
  12. Incorporem una cullerada sopera de sucre, per tal que no quedi el tomàquet àcid.
  13. Coure uns 10 minutets i tirar-ho a sobre de las mandonguilles que estan a  la cassola.
  14. Ho cobrirem amb aigua o caldo, afegint-hi un bon grapat de pèsols.
  15. Ho portem a ebullició i seguim la cocció tapat i a foc suau durant 30 minuts, remenant tot sovint perquè no s’enganxin a la cassola.
  16. Al cap de 15 minuts de cocció, ho corregirem de sal.

BON PROFIT!

 

TALL RODÓ

1 ) Escalfar el forn a 180ºC.
2 ) Posar el tall rodó en una safata que sigui apta pel forn.
3 ) Salar el tall rodó.
4 ) Preparar una bresa (tallar les verdures en daus regulars, de forma quadrada a totes les seves cares pel rostit, que constarà de: 2 troncs d'àpit, dues pastanagues, una ceba mitjana, un tomàquet gran). Un cop tallada tota la bresa, salar-la una miqueta i posar-ho per sobre de la carn i de la safata.
5 ) Afegir quatre dents d'all aixafats amb la pell i dues fulles de llorer.
6 ) Mollar la carn i la bresa amb un bon raig de vi blanc i d'oli d'oliva.
7 ) Posar el tall rodó al forn; tingueu en compte aquestes instruccions: els forns domèstics moderns tenen l'opció de cuinar amb convecció (moviment d'aire dintre del forn), si el vostre forn no disposa de convecció caldrà girar la carn cada 10 minuts, controlant sempre que no quedi sec. Normalment la cocció de les carns és d'una hora, aproximadament, per cada quilo de carn.
8 ) A la meitat de la cocció, gireu la carn i afegiu-hi aigua o vi blanc. Si el fons de la safata està seca, convé tirar-n'hi una miqueta, ja que cal que tingui sempre un dit de suc perquè la carn no s'assequi.
9 ) Al final del temps de cocció retireu la carn de la safata perquè es refredi.
10 ) Passeu el suc de la safata i la bresa per un colador (si és un colador xinès millor) i poseu el suc en un cassó al foc. Esperem que arrenqui el bull i lliguem la salsa amb una mica de maizena diluïda amb una mica d'aigua freda.
11 ) Talleu la carn a rodanxes no gaire gruixudes, poseu-la en un plat i cobriu-la amb la salsa. Escalfeu la carn amb la salsa i la bresa al microones o al forn.

BON PROFIT!

 

XURRASCO

 

Diem erròniament Xurrasco a "l'Asado de Tira" que autènticament s'anomena al seu país d'origen (Argentina).

L'autèntic xurrasco és tota la falda de la vedella, clavada a una creu de ferro i cuita a la vora de las flames d'un foc important (motiu pel qual la carn queda una mica cremada o socarrimada/xurrascada, d'aquí el seu nom). El xurrasco és una carn de molta qualitat i de molt bon gust, però una mica dura; és per això que convé marinar-la o adobar-la amb espècies fortes (ximixurri) i durant uns quants dies per tal d'estovar-la una mica.

Per preparar la marinada (ximixurri) posarem en un recipient orenga picada, alguna fulla de llorer trinxat amb les mans, farigola picada, pebre vermell, alls picats, sal, oli d'oliva i un rajolí de vinagre. La consistència d'aquesta salsa és líquida, però no molt clara perquè s'enganxi a la carn. Originalment aquesta salsa és bastant picant; els argentis la confeccionen amb "Aji";, que és com un "xile" mexicà o una "guindilla" en castellà (ells en diuen col·loquialment Puta Pario, fins i tot els infants, per l'expressió que diuen quan la proven).

El marinat es pot fer sobre la carn i posar-la un dia o dos a la nevera. Un cop marinada, si es vol, es pot envasar al buit, per fer que el gust penetri més a la carn. La cocció es farà preferentment a la brasa, i no molt feta, per tal que no quedi seca.

BON PROFIT!


C/ Major, 10 - 08513 Prats de Lluçanès, Catalunya - Telf. 93 850 82 65